Ajalooline traditsioon: Tarvastu lõunaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Talude lammutamine

Mina nägin, kui lammutati kaks talu, 2 Sihvert. Mõisa võttis maa omale. 2 Sihvre elanikkudele anti uued kohad. Ühe Sihvre peremees sai endise haritud Tossu. Igale ei olnud asemele ka anda.
EKLA, f 199, m 21, 88 (III-3e) < Tarvastu khk., Tarvastu v., Nuki t. – Elmar Anton < Jaak Purk, 80 a. (1926)

Tõlba Siilakul võeti endine Niguli ära mitmekordse mõisa nõudmise järele. Teised talumehed andsid omad talud vabatahtlikult ise ära, pääle Niguli Siilaku, ning olid saanud selle eest pool toopi viina, talumeestel olnud veel hää meel. Vana Siilak kutsutud aga viimaks mõisa. Vana Siilak ajanud omale kaks särki selga, et nüüd saab muidugi vastuhakkamise eest mõisas tappa, aga mõisas antud ilusti istet ja räägitud väga ilusasti.
Sääl kasvab üks suur kuusk, vana Siilak tahtnud toda kuuske ära lõigata, kuid härra ei tahtnud seda ning pakkunud ja annud mõisa metsast palgi asemele. Vanad elumaja palgid toodi mõisa reheks. Nii lammutati palju talusid. Anikatsi k[üla]st lammutati 8 talu. Jõksi k[üla]s 4 talu. Praegu on endises Niguli talus asunik, ning asuniku talu nimi on nüüd ka Niguli. See suur kuusk on praegugi alles veel, vana talu õue värati posti juures alles, ainult pikne on tema latva purustanud. Asunik on talu elumaja endisele vundamendile nüüd oma maja ehitanud. Vana Siilak on praeguse Siilaku isa. Praegune on 60 a. vana.
EKLA, f 199, m 21, 88/9 (III-3e) < Tarvastu khk., Tuhalaane v., Anikatsi – Elmar Anton < Johan Ots, 56 a. (1926)